Nu le pot spune copiilor mei să ajungă până la stele. Tot ce pot face este ca eu să mă-ntind spre elend spre ele.
Joyce Maynard

vineri, 15 mai 2015

Cat de important este rolul tatalui in cresterea si educarea copilului?


Timp de decenii, psihologii si cercetatorii au presupus ca legatura mama-copil este cea mai importanta in viata acestuia. Mama este cea care ii da nastere, il alapteaza si este alaturi de el inca din primele secunde de viata. Insa, dragostea de tata este la fel de importanta pentru buna dezvoltare a copilului ca cea a unei mame, in unele cazuri contand chiar mai mult, dupa cum arata o serie de studii publicate in ultimii ani.

De ce trebuie sa se implice tatal in cresterea si educarea copilului?


Copii al caror tata se implica inca de la nastere in cresterea si educarea acestora au o stabilitatea emotionala ridicata, sunt mult mai increzatori si pe masura ce cresc devin mult mai sociabili, arata un studiu recent.
Modul in care un tata se joaca cu copilul lui are de asemenea un mare impact asupra stabilitatii emotionale si sociale ale copilului. Din aceste interactiuni, copilul invata sa-si controleze mai bine emotiiile si sa-si regleze comportamentul. De asemenea, studiile au aratat ca implicarea tatalui are influente si asupra rezultatelor educationale ale copilului, modul in care un tata se implica inca de la inceput se va reflecta si atunci cand copilul ajunge la maturitate.

Ce trebuie sa faca un tata pentru copilul lui

1. Arata-i cat de important este el pentru tine

Investim timp, bani si energie in lucrurile de care ne pasa. De aceea, trebuie sa-i arati clar ca el este o prioritate pentru tine si ca toate celelate lucruri din viata de zi cu zi cum ar fi munca, sunt doar lucruri marunte si ca el este cel mai important pentru tine. Nu neglija copilul pentru alte lucruri, nici o investitie nu e mai importanta in viata decat timpul efectiv pe care il petreci alaturi de copilul tau.

2. Arata-i cat de mult il iubesti

Copilul are nevoie in fiecare zi sa-i spui cat de mult il iubesti. Daruieste-i timp in care sa-i arati acest lucru, ia-l in brate si spune-i asta ori de cate ori ai ocazia. Copilul trebuie sa se simta iubit de tata, si chiar daca uneori timpul pe care il petreci alaturi de el este limitat, incearca pe cat posibil, nu doar sa ii spui ci, si sa ii arati acest lucru. Faceti cat mai multe lucruri impreuna , cititi o poveste, jucati-va un joc, iesiti in parc sau pur si simplu ia-l in brate si spune-i “ te iubesc “.

3, Arata-i ca ceea ce face este important pentru tine

Copilul are nevoie sa stie in permanenta ca tot ceea ce face este pe placul tatalui sau. Este foarte important rolul tatalui in ghidarea actiunilor pe care acesta le face , si tocmai de aceea trebuie sa il ajuti sa faca alegerile corecte si sa aiba un mod de viata echilibrat. Nu ezita sa-i arati ca tot ceea ce face este important pentru tine, acest lucru se va reflecta in comportamentul si atitudinea lui cand va ajunge la maturitate.

5. Arata-i cat de de mandru esti de el

Incurajeaza-l in permanenta si arata-i cat de mandru esti de el, ori de cate ori incearca sa faca ceva. Se stie ca, inca de mic , orice actiune pe care o face copilul tau este in stransa legatura cu dorinta de a fi pe placul parintilor. Nu trece cu vederea acest lucru si asigura-te ca el stie cat de mandru esti de el atunci cand are o realizare, fie ea cat de mica, este important pentru copil sa stie ca tatal lui este mandru de el si va incerca in permanenta sa-ti faca pe plac.


Sunt multe lucruri prin care sa poti sa-i arati copilului dragostea si importanta pe care el o are in viata ta, dar mai presus de toate arata-i ca toate acestea vin in mod neconditionat, ca un mod firesc la relatia tata – copil. Acest lucru il va invata sa iubeasca, la randul lui in mod neconditionat si va face din el un adult responsabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu