Nu le pot spune copiilor mei să ajungă până la stele. Tot ce pot face este ca eu să mă-ntind spre elend spre ele.
Joyce Maynard

sâmbătă, 9 mai 2015

Pubertatea precoce la copii

Pubertatea precoce la copii

Ce înseamnă pubertatea precoce la copii?

Copiii cresc din ce în ce mai repede în ultimul timp. Cercetatorii vorbesc despre pubertatea precoce centrala, aceasta este însă o afectiune mai rara, Se întâmpla când organismul celor mici ajunge la maturitate mult mai devreme- de multe ori cu câțiva ani înainte decât ar fi normal.

Pubertatea începe de obicei în jurul varstei de 7-12 ani la fete și în jurul varstei de 9 ani la băieți. La unii copii poate însă sa apara mult mai devreme. Dar, în pubertatea precoce centrala semnele de pubertate ca, creșterea sanilor și aparitia parului pe corp apar mult mai devreme. Aceasta afectiune este mai frecventa în cazul fetitelor.


Pubertatea reprezintă o mare schimbare pentru copii și, chiar și atunci când apare la timp poate dura ceva pana aceștia se vor obisnui cu aceste schimbari. Pubertatea precoce poate provoca probleme cu creșterea oaselor. Fiți atenti la orice schimbare în organismul celui mic și dacă sesizati o modificare mult prea devreme, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastră. Descoperita la timp , aceasta afectiune poate fi intarziata.

Cauzele pubertatii precoce la copii

O parte a creierului numita hipotalamus elibereaza un hormon numit hormon de eliberare a gonadotropinei (GnRH). GnRH solicită glanda pituitara sa elibereze alți hormoni numiti gonadotropine. Ei spun organele sexuale sa produca alți hormoni care cauzeaza dezvoltarea sexuala.


În pubertate precoce centrala, hipotalamusul eliberează GnRH la o vârstă mai tânără decât în mod normal și asa începe procesul. De cele mai multe ori, medicii nu pot spune exact un motiv exact în cazul fetelor, dar cercetatorii au legat obezitatea infantila de aparitia timpurie a pubertatii.

Alte cauze includ:

- Un istoric familial de pubertate precoce centrala
- O problemă de gene rare
- O tumoare necanceroasa în creier sau în glanda pituitara
- Leziuni cerebrale
- O infecție la nivelul creierului, cum ar fi meningita
- Radiatii sau chimioterapie pentru tratarea cancerului.

Simptome pubertate precoce

Primele semne de pubertate precoce sunt cle tipice pe care te-ai aștepta sa le vezi la un adolescent sau un om matur:
- aparitia parului
- acnee
- mirosul corpului
- dezvoltare sexuală
- schimbari emotionale.


Nu neglijati aceste schimbari dacă ele apar mult prea devreme. Mai bine previi decât sa tratezi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu