Nu le pot spune copiilor mei să ajungă până la stele. Tot ce pot face este ca eu să mă-ntind spre elend spre ele.
Joyce Maynard

vineri, 15 mai 2015

Permite-i copilului sa aleaga cu ce se îmbraca !

Dacă copilul tău a devenit brusc interesat de ceea ce poarta în materie de îmbrăcăminte, acest lucru nu înseamnă nimic altceva decât ca a crescut. Este o modalitate prin care ei doresc să-și afirme independenta și să-și testeze limitele. Dacă nu dorești ca în fiecare dimineața imbracatul să se transforme într-o confruntare intre tine și copil, iată câteva sfaturi de la specialisti pe care ar trebui sa le urmezi.

1. Ofera-i opțiuni

Începând cu vârsta de 3-4 ani copii pot sa devină niște mici dictatori, încercând sa preia controlul ori de câte ori au ocazia. Nu ii spune niciodată , trebuie sa te îmbraci cu acest tricou. Mai degrabă ofera-i 2-3 opțiuni din care el poate sa aleaga. Lasă-l să-și dezvolte personalitatea și indruma-l doar spre a face alegerile corecte.

2. Respecta-i dorintele

Dacă copilul are preferințe doar pentru anumite haine, încearcă pe cât posibil să-i respecți dorința și să-i oferi stilul de îmbrăcăminte care este pe placul micutului. Este fetița și dorește în fiecare zi sa poarte rochite? Ei bine, de ce nu? Arată-i ca-i respecți opinia și alegerile pe care le face. Dacă te îngrijorează faptul ca iarna ar putea să-i fie prea rece, poți întotdeauna să-i mai dai ceva în plus, o bluzita pe care sa o poarte sub rochita și o pereche de ciorapei mai grosi.

3. Lasă-l să se îmbrace singur

Începând cu vârsta de 3 ani, copii își dezvolta deja aceasta abilitate de a se îmbraca singuri. Atunci când nu te grăbești prea tare, ofera-i acesta posibilitate , acest lucru ii va oferi încredere în sine. Începe prin a-i oferi îmbrăcăminte fără nasturi , aceștia pot complica puțin, iar cel mic va deveni iritat dacă nu reușește sa duca sarcina pana la capăt. Dacă la început poate fi o sarcina greoaie pentru copil, care ii va lua mult timp, încearcă să faci acest lucru în diminețile de weekend când ai mai mult timp la dispoziție. Vei vedea cât de încântat va fi cel mic atunci când reușește să se îmbrace singur.

4. Transforma totul într-o competiție

Cu siguranța, cei mici nu știu ce înseamnă sa te îmbraci repede atunci când mai ai doar 10 minute la dispoziție sa ajungi la munca. Probabil, cei mai mulți ar prefera să se joace cu masinuta preferata sau sa aștepte să se termine episodul de desene animate preferat. Așa ca în loc să-i spui ca te grăbești, pentru ca acest lucru nu va avea un efect pozitiv dorit de tine, mai bine transforma totul într-o competiție în care poți să-i oferi și mici recompense.

5. Planifica totul


Nu lasa totul pentru dimineața, ci planifica totul cu o seara înainte. Cautati împreuna hainele preferate, așa totul va deveni o rutina iar diminețile în care te grăbești vor deveni mult mai plăcute atât pentru tine, cât și pentru cel mic. Copii adora să se uite la pozele cu ei, așa ca poți să-i pui în camera diferite fotografii cu el în timp ce se spala pe dinți, se îmbraca sau ia micul de dejun. Acest lucru ii va stabili o rutina care va deveni foarte importanța pentru el, ceea ce vede el în fiecare zi va conta mult mai mult decât ceea ce ii spui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu