Nu le pot spune copiilor mei să ajungă până la stele. Tot ce pot face este ca eu să mă-ntind spre elend spre ele.
Joyce Maynard

sâmbătă, 23 mai 2015

De câtă afectiune și atenție are nevoie un copil?

De câtă afectiune și atenție are nevoie un copil?

Afectiunea și atenția în primii 5 ani de viata

Copii au nevoie de afectiune și atenție încă din primele minute de viața. Studiile au arătat cât de importanta este afectiunea și atenția părinților fata de copil în primii 5 ani de viața. Dragostea, atenția și afectiunea ii ajuta pe copii să se simtă în siguranța, indiferent de realizări, le insufla un model de comportament sănătos și stabilitate emotionala, le da încredere în sine și ii pregătește pentru provocarile ce vor apărea pe parcurs. Oferirea de afectiune și atenție reprezintă unul din cele mai frumoase daruri pe care un părinte îl poate oferi copilului sau.

Copilul se naste cu nevoia de a fi iubit, de a se simți apreciat și în siguranta. Nevoia de atentie este o reactie naturala pentru că își dă seama că e singurul mod în care va ajunge să se simtă confortabil și mulțumit. Legătura emoțională care se formează între copil și părinte în primii ani de viața - oferă baza pentru relatiile viitoare bebelusului tau. Și singurul mod în care se poate forma acest tip de legătură psihologica este de a-i oferi atenție.

Atenție sau manipulare?

Te-ai întrebat vreodată de câtă afectiune și atenție are nevoie copilul tău?
Răspunsul este simplu: el are nevoie de foarte multă afectiune și atenție.
Meseria de părinte nu este una cu jumătate de norma. Copilul tău are nevoie de tine, de dragostea, atenția și afectiunea ta în proportie de 100%. Cea mai importanța abilitate a unui părinte este însă de a recunoaște când copii au nevoie de atenție și când nu. Un copil rasfatat este un copil egoist, va avea adesea accese de furie pentru a obtine ce vrea și prezinta puțin respect fata de persoane cu autoritate din jurul lui.

Nou-nascuti

Pana la vârsta de 1 an copii nu putem vorbi despre un copil rasfatat și nu putem spune ca ii oferim prea multă atenție sau afectiune. Copilul nu poate comunica verbal, el va plânge instinctiv atunci când ii este foame, trebuie schimbat sau are alta nevoie nesatisfacuta. Un copil se bazează pe dragostea și afectiunea celor din jurul lui, deci nu este niciodată o idee prea buna de a priva un copil de afectiune. Dacă bebelusul tau plânge excesiv și ați încercat toate metodele care pana acum au dat rezultate, este indicat sa consultati și un medic pentru a determina dacă nu cumva exista și un motiv medical în spatele acestui comportament.

Manipularea

Este foarte important sa raspundem nevoilor copilului, în special când acesta nu poate comunica verbal. Pe măsura ce crește, copilul va fi predispus la un alt fel de comportament: manipularea. De aceea, ca părinte, este foarte important sa poți face difernta intre „ceea ce vrea copilul” și „ceea ce are într-adevăr nevoie”. Copii pot sa dezvolte de la varste fragede acest tip de comportament, mai ales dacă observa ca te poate controla în acest fel și nu primește nci un fel de reacție de autoritate din partea ta. De aceea, părinții trebuie sa stabileasca limite clare în comportamentul fata de copii, sa le ofere toată dragostea și afectiunea de care aceștia au nevoie dar și sa știe să fie autoritari atunci când situația impune acest lucru. Copii trebuie învățați, ei trebuie sa știe ca pentru a primi afectiune trebuie sa ofere afectiune.

Incercarea de a primi atenție și afectiune de la cei din jur este modul lor de a obtine aprobare la acțiunile pe care le fac. Dacă copii nu primesc atenție într-un mod pozitiv , cu siguranța vor încerca în orice fel sa obțină acest lucru. Nu acordați atenție și afectiune când acesta are un comportament neadecvat. Fiți atenți la comportamentele bune ale copilului și nu ezitati nici o clipă sa le incurajati. Acest lucru va determina comportamentul copilului tău pe viitor și va face din el un adult responsabil.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu